19 oktober 2016

Buurtpreventie

Buurtpreventie

In Meeuwenoord zijn enkele bewoners in samenspraak met de gemeente Brielle en de wijkagent een WhatsApp-groep “Buurtpreventie Meeuwenoord” gestart. De BVM ondersteunt dit initiatief. Onderstaand volgen praktische tips en spelregels. Ook hoe je je kunt aanmelden.

Aanmelden en activeren
Meld je aan via info@bvmeeuwenoord.nl.  Voor je aanmelding volstaat het opgeven van je mobiele telefoonnummer en naam. Na aanmelding wordt je telefoonnummer toegevoegd in de WhatsApp-groep “Buurtpreventie Meeuwenoord”. Je bent nu actief.

Werkwijze
Zie je een verdachte situatie, volg dan de SAAR-methode:

Signaleer
Zie je iets verdachts, probeer dan goed te onthouden wat je hebt gezien. Let op kleding, geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Zie je een verdacht voertuig, noteer dan het merk, het type, de kleur en het kenteken.

Alarmeer
Zie je iets waarbij de politie direct in actie moet komen? Bel dan altijd eerst 112 voordat je het signalement doorgeeft in de WhatsApp-groep. Is er geen spoed bij de melding, maar wil je wel de politie inlichten? Bel dan 0900-8844.

App
Dit is het bericht waarin je beschrijft wat je gezien hebt en je het signalement doorgeeft. Geef ook aan of je de politie wel of niet gebeld hebt.

Reageer
Nadat je het signalement hebt doorgegeven is er misschien de mogelijkheid om de personen te volgen of hun plannen te verstoren. Probeer dit altijd samen te doen met buurtbewoners en doe het alleen als het veilig is. Breng jezelf niet in gevaar.

Volgens deze methode is de politie gealarmeerd en de wijkgroep geactiveerd. De politie kan eventueel via de 112-beller op de hoogte blijven van reacties op de chat en zo optimaal effectief handelen.

Spelregels

Om de WhatsApp-groep zo goed mogelijk te laten functioneren zijn er enkele spelregels:

  • Deelnemers zijn minimaal 18 jaar.
  • Deelnemers wonen in de wijk Meeuwenoord.
  • WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Heeft het geen spoed, maar is wel politie nodig? Bel dan 0900-8844.
  • De bedoeling is dat we de plannen van de verdachte persoon verstoren (“ de zaak stuk maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kunt doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
  • Laat via een WhatsApp-bericht aan elkaar weten of de politie al gebeld is. Vaak is dat degene die een verdachte situatie als eerste signaleert.
  • Let op het taalgebruik: niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
  • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
  • Verstuur alleen foto’s van een verdachte voor het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk is of een meerwaarde heeft. Beschrijf daderkenmerken, zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht.
  • Denk bij voertuigen aan het merk, het type, de kleur en het kenteken.
  • Gebruik de WhatsApp-groep alleen waarvoor hij bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten. De WhatsApp-groep is niet bedoeld als buurtwacht of chatbox. Dus ook geen bedankjes en niet voor onderling contact of privé berichten.

 

 • Stickers
  Maak zichtbaar dat er een WhatsApp Buurtpreventiegroep actief is in Meeuwenoord. Stickers kunnen via de bewonersvereniging worden verkregen.

 

Meer weten? Neem contact op via het contactformulier op de voorpagina.